Logo_cli_ntenbelang_amsterdam

Patiënten met ernstige psychische aandoeningen overlijden vaak twintig jaar eerder dan mensen zonder psychische ziekten. De somatische zorg aan deze patiënten verdient daarom meer aandacht. Vanuit verschillende organisaties wordt hier momenteel hard aan gewerkt, zo meldt Cliëntenbelang Amsterdam in een persbericht.

Door het Regionaal Expert Team (RET) GGz van Zorgbelang Noord-Holland en Cliëntenbelang Amsterdam is onderzoek gedaan naar het verbeteren van somatische zorg vanuit het perspectief van  de cliënten zelf. Ook in Flevoland vond een gelijksoortig onderzoek plaats. Hieruit komt naar voren dat de omgang met cliënten en een herstelgerichte benadering cruciaal zijn in de aanpak van lichamelijke (somatische) klachten.

Door de cliënten zelf te betrekken bij het onderzoek, bleek het probleem van somatische klachten al tijdens het project meer te gaan leven binnen de betrokken instellingen. Op 5 maart 2014 werden beide onderzoeksrapporten gepresenteerd aan Achmea, die het onderzoek financieel mogelijk maakte.

Inmiddels is er een brochure met de aanbevelingen van dit onderzoek beschikbaar. De brochure is opgesteld door het RET GGz in Noord-Holland/Amsterdam en het RET in Flevoland, samen met regionale organisaties die bij Zorgbelang aangesloten zijn: CMO Flevoland, Cliëntenbelang Amsterdam en Zorgbelang Noord-Holland. De brochure is op aanvraag beschikbaar.

© Nationale Zorggids