Logo LHV

Huisartsen in Nederland hebben steeds meer moeite met het vinden van geschikte hulp voor mensen met psychische problemen. Dit blijkt uit een peiling onder huisartsen van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV). Oorzaak van het groeiende probleem onder huisartsen zouden de bezuinigingen zijn. Dit meldt NU.nl naar aanleiding van artikelen van Trouw. 

Op donderdag zal de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) de resultaten van de ledenpeiling die zij over het onderwerp hielden publiceren. Aldus Trouw wordt er uit de peiling duidelijk dat 'twee op de drie huisartsen' problemen voorziet met psychische patiënten. 
 
De bezuinigingen, zo wordt gesteld, leiden ertoe dat niet alleen meer patiënten met relatief lichte problemen een beroep doen op de huisarts, maar ook klopt een groep patiënten die eigenlijk gespecialiseerde hulp nodig heeft steeds vaker aan bij de huisarts. 
 
Huisartsen moeten daarnaast sinds 1 januari 2014 meer psychische problemen behandelen. Waar de huisarts eerder nog mensen met relatief lichte psychische problemen doorverwees naar een eerstelijns psycholoog, is het nu aan de huisarts om deze zorg te leveren omdat de vergoedingen voor de psychologen flink gedaald is. 
 
Ook psychiaters en ggz-instellingen hebben te lijden onder de bezuinigingen. Zij kunnen minder mensen helpen, daardoor gaan deze patiënten in toenemende mate naar de huisarts.  
 
Huisartsen behandelen dus in toenemende mate met zowel lichte als zware psychische patiënten. “Twee op de drie huisartsen zien minder mogelijkheden om beide groepen door te verwijzen," aldus Trouw. 
 
© Nationale Zorggids