Normal_student_moe_lui_slapen

Chronisch slaapgebrek heeft mogelijk een simpele oorzaak: uitstelgedrag. Wie lastige klusjes voor zich uit schuift, gaat vaak ook later naar bed dan gepland. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit van Utrecht, zo meldt de Volkskrant.

Gemiddeld slapen Nederlanders een uur minder dan veertig jaar geleden, hetgeen geen gezonde ontwikkeling is. Stress, de 24-uurssamenleving en hoge werkdruk worden vaak genoemd als redenen voor de steeds kortere nachtrust, maar volgens het onderzoek, dat binnenkort verschijnt in het blad Frontiers in Psychology, ligt de oorzaak dichter bij huis.

Volgens onderzoeker en gezondheidspsychologe Floor Kroese van de Universiteit Utrecht is uitstelgedrag een 'relevante factor' bij het ontstaan van vermoeidheid en slaapgebrek. Ze ondervroeg 177 mensen over hun neiging om klusjes op de lange baan te schuiven en liet ze ook reageren op stellingen als: 'Ik ga (vaak) later naar bed dan gepland.' Daaruit bleek dat wie klusjes voor zich uit schuift ook vaak later naar bed gaat dan het plan was. Hoe ernstiger het uitstelgedrag des te meer de ondervraagden melding maakten van vermoeidheid overdag en slaapgebrek. Mensen met slaapproblemen werden van de enquête uitgesloten. Kroese vermoedt dat mensen het niet zo zeer vervelend vinden om naar bed te gaan, maar dat ze bijvoorbeeld nog even naar hun favoriete tv-serie willen kijken.

Neuroloog Hans Hamburger van het Amsterdam WaakSlaapCentrum van het Slotervaartziekenhuis en de Boerhaavekliniek herkent het fenomeen en vindt het een grappig en belangrijk onderzoek. Hij juicht elk onderzoek toe dat meer inzicht verschaft in slaapgebrek, omdat steeds meer bekend wordt over de ernstige negatieve gezondheidseffecten ervan.

© Nationale Zorggids