Normal_handen_mantelzorg

(Novum) - Mantelzorgers van mensen met dementie worden zwaar belast. Ze hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan en komen weinig aan hun eigen leven toe. Dat staat in de tweejaarlijkse Dementiemonitor Mantelzorg van Alzheimer Nederland in samenwerking met onderzoeksinstituut Nivel. Zeker de helft van de ruim driehonderdduizend mantelzorgers voelt zich zwaar belast.

Volgens Alzheimer Nederland zijn mantelzorgers van dementerenden vaak dag en nacht in touw en laat de situatie hen nooit los. "En deze druk en belasting zal alleen nog maar toenemen. Het beleid is er immers op gericht dat mensen zo lang mogelijk thuis wonen, met steun van hun sociale netwerk", zegt directeur Gea Broekema-Procházka in een verklaring.

Gemeenten hebben vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) de taak hen te ondersteunen en zo overbelasting tegen te gaan. Voor veel mantelzorgers is het gemeentelijke Wmo-loket echter nog onbekend. Aan mantelzorgers die het loket wel weten te vinden, worden vaak niet de juiste vragen gesteld, stellen de onderzoekers.

Van de ruim drieduizend ondervraagde mantelzorgers heeft slechts dertig procent in de afgelopen twaalf maanden contact gehad met het Wmo-loket. Vaak gaat het dan om praktische zaken als het regelen van hulp bij het huishouden of van vergoeding voor vervoerskosten. Slechts drie op de tien van de mantelzorgers die contact hebben gehad met het Wmo-loket denkt de zorg voor de naaste beter te kunnen volhouden dankzij de ondersteuning die de gemeente biedt.