Normal_beginner-hardlopen_rennen

De meeste mensen kiezen gemiddeld rond 36-jarige leeftijd voor een gezondere levensstijl. De omslag wordt vaak gemaakt na waarschuwingen van een dokter, een sterfgeval in de familie of onflatteuze foto's. Dat blijkt uit een Brits onderzoek waarvoor tweeduizend volwassenen werden ondervraagd, zo meldt Nu.nl.

Veel volwassenen lijken zich pas bewust te worden van hun eigen kwetsbaarheid als ze de dertig gepasseerd zijn. Volgens onderzoekers van het Britse Spire Bristol Hospital is er bij dertigplussers vaak sprake van een zogenoemde 'wake-upcall'. Van de twintigers en dertigers houdt 56 procent er een minder gezondere leefstijl op na, onder het motto 'je leeft maar een keer'. Door gebeurtenissen in hun leven, bijvoorbeeld ziekte of sterven van iemand in de omgeving, gaan zij soms anders denken. Mogelijk spelen ook de uiterlijke kenmerken van het ouder worden een rol.

Wanneer de omslag naar een gezondere leefstijl eenmaal gemaakt is, wordt er volgens de onderzoekers voorzichtiger omgesprongen met alcohol en is er meer aandacht voor voeding en beweging.

© Nationale Zorggids