Normal_ecstacy_monogram_xtc_pillen_medicijnen

Nog nooit is de concentratie van het werkzame bestanddeel mdma in xtc-pillen zo hoog geweest als nu. Dit zegt wetenschappelijk medewerker van het Trimbos-instituut, Tibor Brunt. Afgelopen zaterdag overleed een 22-jarige jongen op het festival Hardcore XL, vermoedelijk door een overdosis. Dit meldt het Brabants Dagblad. 

Volgens Brunt zijn de xtc-producenten sinds 2000 een inhaalslag aan het maken, waardoor er nu zulke hoge concentraties mdma in de drug zitten. Oververhitting en hartkloppingen zijn mogelijke gevolgen, soms met dodelijke afloop. Er loopt momenteel ook nog een onderzoek naar de doodsoorzaak van de 24-jarige Fransman ruim een week geleden op festival Dominator. Er wordt vermoed dat ook hij aan een te hoge dosis mdma bezweken is. 
 
Charles Dorpmans van verslavingsinstelling Novadic Kentron test in Eindhoven wekelijks xtc-pillen die worden aangeboden door gebruikers die willen weten wat er precies in de pillen zit. Dorpman: "Afgelopen donderdag hadden we 22 bezoekers met achttien verschillende samples. Ik heb er twaalf moeten opsturen naar een lab om ze uitvoerig te laten testen. Het is een snelle markt, er komen regelmatig nieuwe partijen op de markt." Dat Novadic Kentron de xtc controleert, betekent nog niet dat ze het gebruik hiervan goedkeuren. Dorpman: "Onze eerste zin als we voorlichting geven is altijd: Gebruik van alcohol en drugs brengt risico's met zich mee."
 
© Nationale Zorggids