Normal_super_mario_galaxy_2_by_kalgram

Dat gamers na een lange speelsessie geluiden uit het computerspel horen terwijl de computer al is afgesloten komt regelmatig voor. Dit concludeert de Gaming Research Unit van de Nottingham Trent universiteit na onderzoek. Dit verschijnsel wordt het 'game transfer phenomena' genoemd. Dit meldt de Volkskrant. 

Onder het 'game transfer phenomena' valt het fenomeen dat iemand een geluid uit een game hoort terwijl hij een gebouw betreed of handeling uitvoert. Ook het verschijnsel dat iemand niet kan slapen omdat hij telkens Tetris-blokken ziet vallen als hij zijn ogen sluit hoort erbij, net als het ten onrechte opstaan omdat er gedacht wordt dat de computer nog aan staat. Het zijn allemaal fenomenen die zich in de verbeelding van gamers voordoen na lange speelsessies. 
 
Er zijn al meerdere onderzoeken gedaan naar het fenomeen op zich. De studie van de Nottingham Trent universiteit is de eerste die een specifieke analyse maakt op het gebied van geluiden. Hier blijkt dat veel gamers voornamelijk de muziek uit games horen. Maar er zijn ook gamers die bijvoorbeeld stemmen hoorden. Deze geluiden horen ze vaak op het moment dat ze wilden gaan slapen. Volgens hoofdonderzoeker Ortiz de Gortari komen daarom ook sommige gamers uit bed om te kijken of de computer wel uit staat. 
 
De onderzoekers verzamelden de verhalen van 1244 gamers, onder andere via gamefora. 12 procent van de ondervraagden zei dat audiofragmenten uit games hen in de echte wereld achtervolgden. De onderzoekers hopen de resultaten van het onderzoek te kunnen gebruiken voor verdere studies naar het functioneren van het menselijk brein. 'Dit onderzoek vertelt ons hoe de hersenen werken en hoe ze bepaalde associaties leggen. Dat kan bijvoorbeeld van pas komen bij het leren van nieuwe talen', aldus De Gortari. 'Er is al veel onderzoek gedaan naar de effecten van muziek, maar niet naar die van geluiden. Er valt dus nog veel te leren.'
 
© Nationale Zorggids