Normal_normal_linkshaender_01

Het Donders en het Max Planck Instituut (MPI) is op zoek naar families met veel linkshandigen. Er wordt een groot internationaal onderzoek naar linkshandigheid uitgevoerd. De handvoorkeur is met veel mysteries en vraagtekens omgeven en is daarom vaak voer voor borreltafelpraatjes, aldus neurowetenschapper en psycholoog Roel Willems. Dit meldt de Telegraaf.

Op het MPI worden de psychologische, sociale en biologische grondslagen van taal onderzocht. Een van de doelen van het instituut is begrijpen hoe onze hersenen omgaan met taal. Het MPI is een partner van het Donders instituut voor Brain, Cognition and Behaviour en is gesitueerd op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Er is niet veel wetenschappelijk bewezen wanneer het op linkshandigheid aankomt. Wel is al bewezen dat de werking tussen de hersenhelften van mensen die linkshandig zijn verschillend is van mensen die rechtshandig zijn. “In gedrag is geen verschil te merken tussen links- en rechtshandige mensen, maar we weten dat het in de hersenen iets anders gaat,” aldus Willems.

“De mens is de enige soort die een heel duidelijke voorkeur voor één kant, de rechterkant, heeft, al sinds de oertijd”, zegt Roel Willems. “Maar waarom dan toch 10 procent een tegengestelde voorkeur heeft, is nog steeds een heel interessante en fascinerende vraag.” De onderzoekers kijken momenteel naar het genoom, het erfelijk materiaal, van linkshandigen. Willems: “Als we bij families met veel linkshandigen steeds een zelfde stukje DNA zien langskomen, helpt dat om te begrijpen waarom sommige mensen links zijn.”

De handvoorkeur is met veel mysteries en vraagtekens omgeven. Daarom is het, aldus Willems, voer voor borreltafelpraatjes. “Linkshandigen zouden creatiever en muzikaler zijn. Linkshandigheid zou een evolutionair 'grapje' zijn omdat je in gevechtssituaties verrassend uit de hoek kan komen. Iets wat mijzelf wel aansprak was dat jonge, linkshandige mannen meer verdienen dan hun rechtshandige leeftijdsgenoten.” Tegenover elk onderzoek, zo zegt Willems, staat echter een ander onderzoek die de bevindingen weer ontkracht. Het enige dat wetenschappelijk is aangetoond is dat schizofrenie en homoseksualiteit meer voorkomen onder linkshandigen. Hier is echter geen verklaring voor.

© Nationale Zorggids