Normal_hersenen_scan

De zogenoemde Deep Brain Stimulation (DBS) is met een gevoelige elektrode veel nauwkeuriger uit te voeren en daardoor kunnen bijwerkingen worden beperkt. Dat blijkt uit een klein onderzoek dat is uitgevoerd in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam onder leiding van neuroloog Fiorella Contarino en neurochirurg Rick Schuurman. Dat meldt het AMC.

DBS is een techniek waarbij een elektrode wordt geplaatst in een deel van de hersenen. Door het geven van kleine stroomstootjes kunnen bepaalde klachten worden verminderd, die hun oorsprong hebben in de hersenen. DBS wordt onder meer gebruikt bij de ziekte van Parkinson en andere bewegingsstoornissen en bij bepaalde psychiatrische aandoeningen.

De tot nu toe gebruikte elektrode, die al 25 jaar wordt toegepast, is niet meer dan een lange draad met op het einde vier punten die een stroomstootje kunnen afgeven. Met de nieuwe elektrode kan dat op 32 punten, waardoor de hersenen veel preciezer worden geprikkeld, aldus Contarino. 'We laten nu zien dat dit inderdaad bij acht patiënten met Parkinson het geval is. De bijwerkingen blijven binnen de grenzen gedurende de operatie.'

De neuroloog verwacht veel van de nieuwe elektrode, al moeten de effecten nog wel worden afgewogen tegen de bijwerkingen. Als de resultaten goed blijven, verwacht Contarino dat de elektroden in de komende jaren standaard ingevoerd kunnen worden.

© Nationale Zorggids