Normal_slapen

Volwassen mensen die er een gewoonte van maken om langer dan negen uur in bed te liggen hebben meer kans om ziek te worden. Dat hebben Finse wetenschappers aangetoond in een onderzoek waarvoor 3.760 volwassenen werden ondervraagd over hun slaapgewoonten. Dat meldt Nu.nl.

De slaapgewoonten van de respondenten werden ruim zeven jaar bijgehouden. Daarnaast ondergingen zij lichamelijke onderzoeken. Uit de gegevens blijkt dat er een optimale slaapduur is voor wat betreft de gezondheid van mensen. Voor vrouwen ligt die op 7 uur en 38 minuten en voor mannen op 7 uur en 46 minuten. Mensen van wie de gemiddelde slaapduur dicht bij deze grens ligt, hebben relatief minder kans om ziek te worden.

De gezondheid gaat niet alleen achteruit door lang slapen, ook door te kort slapen worden mensen eerder ziek. De respondenten die regelmatig te weinig nachtrust kregen hadden gemiddeld vijf dagen per jaar extra ziekteverzuim op hun werk. Bij mensen die te lang slapen bleek dit verzuim op te lopen naar acht dagen per jaar meer, in vergelijking met mensen met een optimaal slaappatroon. Het onderzoek is uitgevoerd aan het Finnish Institute of Occupational Health en verschijnt deze maand in het tijdschrift Sleep.

© Nationale Zorggids