Logo_nva

Het tiende Autismecongres van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) vindt plaats op vrijdag 31 oktober in het Beatrixtheater in Utrecht. Het congres wordt geopend door Martin van Rijn, staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. (VWS). Dat meldt het NVA.

Het zijn roerige tijden voor mensen met autisme: de recente wetswijzigingen op het gebied van onderwijs, jeugdzorg en participatie hebben grote consequenties voor kinderen en volwassenen met autisme. De wetgeving is onder meer gericht op het dichter naar de cliënt toebrengen van zorg en begeleiding en het verminderen van het aantal ‘loketten’ waar je mee te maken krijgt als je een zorgvraag hebt. Maar zijn de gemeentes, die een grote rol hierin toebedeeld krijgen, wel voorbereid op de vragen van deze specifieke groep? Hierover zal worden gesproken tijdens het congres.

Wethouder Stephan Brandligt uit Delft, lid van de werkgroep Vanuit autisme bekeken, vertelt op het congres over de pilot die in zijn gemeente wordt gehouden met betrekking tot integrale ondersteuning van mensen met autisme. Is het maatwerk, waaraan mensen met autisme behoefte hebben, wel haalbaar voor gemeentes? Op het NVA Autismecongres is er verder aandacht voor de diversiteit binnen autisme, levenskwaliteit, het nut van vroege diagnostiek, maar ook voor de extra ingewikkelde hulpvraag bij een verstandelijke beperking. Gerenommeerde sprekers als Peter Vermeulen, Annelies Spek, Ina van Berckelaer-Onnes, Monique Post en Aaltje van Zweden houden hierover een voordracht.

Meer informatie over het programma van het congres, aanmelding en toegangsprijzen kan worden bekeken op www.autisme.nl.

© Nationale Zorggids