Normal_14103396650064_1

(Novum) - Psychische aandoeningen moeten bespreekbaar worden gemaakt, zodat mensen die eraan lijden minder moeilijk een baan kunnen vinden. Dat is goed voor henzelf en voor de samenleving, betoogde premier Mark Rutte (VVD) woensdag op een congres in Den Haag.

Rutte wees erop dat veel mensen die een depressie of een psychose hebben of gehad hebben, zich gediscrimineerd voelen. Ze willen vaak werken, maar komen niet aan de bak. Dat ligt voor een belangrijk deel aan vooroordelen, zei Rutte. "Veel mensen denken dat een psychische aandoening niet kan worden behandeld of genezen. Zij hebben psychische patiënten liever niet als collega, buurman, babysitter, vriend, partner of schoonzoon."

Daar moet verandering in komen, zei Rutte. Hij noemde het doorbreken van het taboe op het hebben van een psychische stoornis 'ontzettend belangrijk'. "In de participatiesamenleving moet iedereen mee kunnen doen, ook mensen met een psychische aandoening. Dat is in het belang van de mensen zelf, maar ook van onze samenleving en onze economie."

Rutte hield de openingstoespraak op een congres over het 'destigmatiseren' van psychische aandoeningen. Het congres, bestemd voor bestuurders en mensen uit bedrijfsleven, zorg en onderwijs, is georganiseerd door minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA).