Normal_politie_te_fiets

(Novum) - De politie wil niet langer als enige problemen oplossen die ontstaan als psychiatrische patiënten voor overlast zorgen. Elke buurt in Nederland moet naast de wijkagent ook iemand van de geestelijke gezondheidszorg (ggz) krijgen om zo de politie te ontlasten, zegt politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg van de Nationale Politie dinsdagavond in het EO-programma Dit is de Dag Reportage.

De politie kreeg vorig jaar ruim veertigduizend keer een melding kreeg van overlast van mensen met een psychiatrische achtergrond, een toename van 28 procent ten opzichte van 2011. Deze meldingen gaan volgens Aalbersberg ten koste van ander politiewerk.

"Het is zo gegroeid dat de politie als eerste naar dergelijke meldingen gaat. Maar het is geen melding van criminaliteit en geen melding van openbare orde. Eigenlijk is het een melding voor de GGD om ter plaatse te gaan. Een verward persoon is in eerste instantie een patiënt en niet iemand die in een politieauto met handboeien moet eindigen."

De Nationale Politie pleit ervoor dat een 'wijk-ggz'er' naar overlastmeldingen van psychiatrische patiënten gaat. "Net zoals wij op elke vijfduizend inwoners een wijkagent hebben, pleit ik ervoor om op die vijfduizend inwoners ook een partner te hebben van de ggz. Dat zou een mooie combinatie zijn."