Normal_ggz34324
Wanneer er op de korte termijn een risicotaxatie wordt gemaakt van patiënten in de acute psychiatrie leidt dit tot minder agressie. Ook neemt de separatietijd af. GGZ-specialist Roland van de Sande concludeert dit na onderzoek. Dit meldt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). 
 
Van de Sande evalueerde in zijn onderzoek de klinische bruikbaarheid en het rendement van de Crisis Monitor GGZ. Dit is een veelgebruikte observatieschaal uit de acute psychiatrie. 597 patiënten die opgenomen waren in acute psychiatrische units werden geanalyseerd. De systematisch benadering van de patiënt aan de hand van de Crisis Monitor resulteerde in minder agressie-incidenten en een kortere separeerduur van patiënten, aldus Van de Sande. 
 
Tevens werd de betrouwbaarheid van toegepaste observatie-instrumenten in de klinische praktijk onderzocht. Van de Sande concludeert aan de hand van deze studie dat het frequent en systematisch toepassen van observatie-instrumenten om symptoomveranderingen te objectiveren en belangrijke aanvulling kan zijn op de multidisciplinaire risico-evaluatie in de zorg voor patiënten op een acute psychiatrische opname unit.
 
Van de Sande's studie werd mede gefinancierd door het NWO. 
 
© Nationale Zorggids