Logo_logo-lpggz

In de rijksbegroting voor 2015 wordt 'onredelijk veel druk' gelegd bij mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben. Steeds minder zorg wordt vergoed terwijl patiënten steeds meer betalen. Dat melden de patiëntenorganisaties NPCF en Landelijk Platform GGz in een reactie op de begroting voor 2015. 

Steeds meer zorg en ondersteuning, zoals huishoudelijke hulp, moet zelf worden georganiseerd en betaald. De patiëntenorganisaties zien dat mensen die hulp nodig hebben te maken krijgen met een stapeling van maatregelen die de eigen bijdragen verhogen. Twee op de drie mensen met een langdurige psychische aandoening die op bijstandsniveau moeten rondkomen, lijken nog minder geld over te houden.

Patiëntenfederatie NPCF en Landelijk Platform GGz zien in de begroting een verdere uitwerking van het kabinetsplan om meer mensen in te zetten in de zorg voor anderen, de zogenoemde participatiemaatschappij. Mensen moeten de regie nemen over hun leven en zelf meer zorg en ondersteuning regelen, maar veel mensen weten niet waar ze hiervoor terecht kunnen. De patiëntenorganisaties pleiten voor het instellen van een plaats door de gemeenten waar burgers vragen kunnen stellen, problemen kunnen melden en oplossingen en antwoorden krijgen.

© Nationale Zorggids