Normal_jongere

Ter gelegenheid van de Week tegen Eenzaamheid is in het tv-programma EenVandaag onderzocht hoe groot dit probleem is in Nederland. Een op de drie jongeren tot 24 jaar blijkt in meer of mindere mate last te hebben van eenzaamheid. Dat meldt EenVandaag.

Aan het online onderzoek deden 1375 jongeren tussen 12 en 24 jaar mee. De eenzaamheid werd gemeten op een schaal van zes punten. Met drie items op de schaal werd de breedte van sociale contacten ('sociale eenzaamheid') gemeten en met de overige drie items werd de diepte van sociale contacten ('emotionele eenzaamheid') bepaald. De scores op die schaal leverden een indeling op in de categorieën 'niet eenzaam' / 'matig eenzaam' / 'sterk eenzaam'.

Van de ondervraagde jongeren blijkt 33 procent zich eenzaam te voelen: 22 procent voelt zich matig eenzaam en 11 procent zelfs sterk eenzaam. De helft van de eenzame respondenten (53 procent) geeft aan dat eenzaamheid hun leven sterk beïnvloedt. Onder sterk eenzame jongeren is dit zelfs driekwart (74 procent).

Veel jongeren worden belemmerd in hun sociale contacten door verlegenheid en angst voor afwijzing. Hierdoor wordt het extra moeilijk om zelf een gesprek te beginnen of om met een voorstel te komen om iets leuks te gaan doen. Ook de sociale media blijken een rol te spelen bij eenzaamheid: deze versterken vooral de 'emotionele eenzaamheid'. De contacten via Facebook, Whatsapp en andere media worden door veel respondenten ervaren als oppervlakkig en onpersoonlijk. Een deelnemer zegt: 'Als ik foto's of statusupdates zie van anderen die het fantastisch hebben wordt ik nog meer met mijn neus op de feiten gedrukt.'

© Nationale Zorggids