Normal_kind_schrijven__screenshot_

(Novum) - Staatssecretaris van Wetenschap Sander Dekker (VVD) heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het startsein gegeven voor een groot onderzoek naar links- en rechtshandigheid. Hij maakte als eerste een online test, die door de Rijksuniversiteit Groningen is ontwikkeld. Met het onderzoek wordt geprobeerd een verband te ontdekken tussen handvoorkeur en creativiteit, persoonlijkheid en ziektes.

De data uit het publieksonderzoek worden verzameld door onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. Aanleiding voor het onderzoek zijn de mythes die de ronde doen over handvoorkeur. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken of linkshandigen creatiever zijn dan rechtshandigen en wordt ook onderzocht waarom er meer rechtshandigen zijn dan linkshandigen.

Hoelang het onderzoek loopt is afhankelijk van de snelheid waarmee de resultaten binnenkomen. Het streven is om in ieder geval dertigduizend deelnemers te krijgen. De verwachting nu is dat er over twee maanden voldoende gegevens zijn om de resultaten te kunnen analysen.

Iedereen vanaf 12 jaar kan anoniem meedoen en de online vaardigheidstest invullen via de website helpeenhandje.nl. Deelnemers moeten onder meer zichzelf inschatten op creativiteit en opvliegendheid en moeten aangeven wat ze met welke hand doen.

De aftrap van het onderzoek naar links- en rechtshandigheid vormt ook meteen het startsein van het Weekend voor de Wetenschap, dit jaar op 4 en 5 oktober. Tijdens het Weekend van de Wetenschap kunnen bezoekers wetenschap en technologie beleven en worden ze backstage binnengelaten bij onder meer musea, universiteiten en instituten. Zo is het mogelijk om in Apenheul met behulp van een onderzoeker apen te observeren en hun gedrag in kaart te brengen.

Het is de bedoeling om bij de volgende editie van het Weekend van de Wetenschap de resultaten van het onderzoek naar links- en rechtshandigen bekend te maken.