Normal_roken_cafe

(Novum) - De uitzondering op het rookverbod voor kleine cafés is definitief van tafel. Het gerechtshof in Den Haag heeft in maart vorig jaar terecht besloten dat de uitzondering niet door de beugel kan, heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald.

Het hof oordeelde in een door Clean Air Nederland (CAN) aangespannen zaak dat de uitzondering ongeldig is omdat die in strijd is met een overeenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor bestrijding van tabaksgebruik. In dat verdrag staat dat maatregelen moeten worden genomen tegen blootstelling aan tabaksrook in overdekte publieke ruimten. Ook kleine cafés vallen daaronder, oordeelde het hof. De Hoge Raad is het hier mee eens.

Het ministerie van Volksgezondheid was in cassatie gegaan tegen de uitspraak van het hof. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) wilde daarmee uitsluitsel krijgen en de juridische discussie beëindigen.

CAN laat vrijdag in een reactie weten dat het rookverbod met onmiddellijke ingang in dient te gaan en eist dat de minister toeziet op de handhaving ervan. Volgens CAN is het nu niet langer nodig dat de Eerste Kamer zich nog over de uitzondering buigt. "De rechter heeft immers gesproken." Het kabinet wil de uitzondering eigenlijk ook schrappen, maar de hiervoor benodigde wijziging van de Tabakswet moet nog door de Eerste Kamer.

Het in 2008 ingevoerde rookverbod gold aanvankelijk voor alle horeca, maar werd massaal overtreden. Vooral kroegbazen zonder personeel zagen het nut er niet van in hun klanten het roken te verbieden. In 2011 werd daarom een uitzondering op het rookverbod van kracht. Die gold alleen voor cafés met een vloeroppervlak dat kleiner is dan zeventig vierkante meter en zonder personeel.