Normal_normal_papierwinkel_stapel_artikelen_werk_bureaucratie

Zorginstellingen maken zich grote zorgen over de invoering van de Jeugdwet. Bestuurders zijn ten einde raad over de bureaucratie waarmee kinderpsychiaters en psychologen te maken zullen krijgen vanaf 1 januari, wanneer de nieuwe wet van kracht wordt. Dat meldt het NRC Handelsblad.

De bestuurders denken dat de invoering van de Jeugdwet een bureaucratische rompslomp van 'ongekende' omvang met zich mee zal brengen. Alleen al in Friesland moet in elke instelling voor jeugd-ggz vanaf januari 96 keer per jaar worden vergaderd met gemeenteambtenaren. Daarnaast moet in elke gemeente (403 in totaal) worden bijhouden of de jaarbegroting voor psychische hulp aan kinderen al op is. Indien dat het geval blijkt, kunnen nieuwe kinderen met gedragsproblemen niet worden behandeld.

Gemeenten hebben geen ervaring met het inkopen van zorg en stellen daardoor veel eisen om overzicht te houden op de uitgaven. Directeur Gerard Buijs van de landelijke ggz-instelling Eleos (actief in 160 gemeenten): 'Sommigen willen maandelijks rapportage over de voortgang van het innovatieteam, anderen eisen gedetailleerde rapportage op het gebied van maatschappelijke baten en milieubeleid. We verliezen uiteindelijk 20 procent van de inkomsten en krijgen er 30 procent overhead bij.'

Bij zorginstelling Accare leidt de invoering van de Jeugdwet ertoe dat er dertig gedragswetenschappers en psychologen worden ontslagen om dertig gemeenteambtenaren te kunnen aanstellen voor het voeren van onderhandelingen.

© Nationale Zorggids