Normal_pillen__drugs

In de huidige uitvoeringspraktijk van de verslavingszorg bestaan nog veel onduidelijkheden. Zo is er weinig informatie bekend over welk behandelprogramma het meest effectief is en over welke behandelintensiteit bij welke cliënt past. Dat staat in het rapport 'Verslavingszorg in beeld – alcohol en drugs' van het Zorginstituut. 

Het Zorginstituut zegt de indruk te hebben dat cliënten in de verslavingszorg vaker worden opgenomen dan medisch gezien noodzakelijk is. Hierdoor is er een zekere ruimte ontstaan voor nieuwe zorgaanbieders, die niet altijd bewezen effectieve, passende zorg leveren.

In het rapport zijn de ontwikkelingen in de verslavingszorg rond alcohol en drugs in kaart gebracht. Het bevat concrete aanbevelingen aan alle betrokken partijen voor de verdere verbetering van deze zorg. In een bijlage bij het rapport heeft het Zorginstituut een overzicht opgenomen van behandelingen voor onder meer alcohol-, cannabis-, opiaat-, cocaïne-, amfetamineverslaving en de mate van effectiviteit per behandeling.

© Nationale Zorggids