Logo_humanitas

Steeds meer mensen hebben behoefte aan gratis anonieme online ondersteuning. Dat blijkt uit het aantal online gesprekken van vrijwilligersorganisatie Humanitas, dat zich in de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd heeft: van 2.119 in 2008 tot 7.100 in 2013. Vanwege de toenemende vraag naar online hulpverlening breidt Humanitas de ondersteuning verder uit.

Vanaf 1 november zijn vrijwilligers van Humanitas zeven dagen per week online voor een goed chatgesprek via de websites www.hetluisterendoog.nl en www.pratenoververlies.nl. Het Luisterend Oog is sinds 2006 online voor iedereen die behoefte heeft aan contact en nergens terecht kan met zijn of haar verhaal. Veel mensen chatten over eenzaamheid, identiteit, onzekerheid, relaties of omdat ze op een andere manier met zichzelf in de knoop zitten. De website Praten over Verlies is er voor mensen die recentelijk te maken hebben gehad met het verliezen van een dierbare, maar ook voor mensen die rouw ervaren door het verliezen van een huwelijk, vriendschap, baan of gezondheid.

Op het gebied van hulpverlening neemt het internet een steeds grotere plaats in. In 2007 maakten 55.000 mensen gebruik van online hulp. In 2012 was dit gestegen naar 225.000, een vervijfvoudiging. Als deze trend zich doorzet dan zullen in 2020 anderhalf miljoen mensen online ondersteuning krijgen. Humanitas hoopt met de inzet van 142 vrijwilligers de toenemende behoefte aan online contact te beantwoorden.

Chatten via www.pratenoververlies.nl kan vanaf 1 november dagelijks van 19.00 uur tot 22.00 uur. Op website www.hetluisterendoog.nl kan tussen 14.00 uur en 23.00 uur worden gechat met een vrijwilliger.

© Nationale Zorggids