Normal_eenzaam_ouderen_bejaard

Samen met de medisch specialisten verzorgt het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) ieder voor- en najaar een aantal publiekslezingen, bedoeld voor een breed publiek. De eerstvolgende publiekslezing op 9 december gaat over longkanker, zo meldt het WZA.

Longkankerpatiënten zijn niet alleen erg ziek, maar een groot deel van hen voelt zich ook schuldig. Na een diagnose wordt hen vaak gevraagd of ze gerookt hebben. Dit stigma zorgt ervoor dat patiënten hun ziekte soms verhullen, wat kan leiden tot isolatie en depressie. WZA-longarts Sander de Hosson windt er geen doekjes om: 'Net als andere ernstig zieke mensen verdienen longkankerpatiënten ieders steun. Een houding van ‘eigen schuld, dikke bult’ is op z’n zachtst gezegd ongepast.' Op dinsdag 9 december verzorgt hij, samen met de teamleider van de poli longgeneeskunde Chantel Groefsema, een WZA-publiekslezing over longkanker.

In Nederland krijgen jaarlijks bijna 12.000 mensen longkanker. In slechts vijftien procent van de gevallen is op het moment van diagnose een op genezing gerichte behandeling mogelijk, te weten een operatie om de tumor te verwijderen. In de andere gevallen zullen de artsen medicijnen voorschrijven die de tumorgroei remmen. Daarnaast kunnen uitzaaiingen bestreden worden met andere middelen, zoals bestraling.

Longarts De Hosson zal tijdens de lezing ingaan op de ziekte, de onderzoeken en alle soorten behandelingen, van operaties tot palliatieve zorg. De publiekslezing op dinsdag 9 december duurt van 19.30 uur tot 21.30 uur en wordt gehouden in het WZA, Europaweg-Zuid 1 in Assen. Geïnteresseerden kunnen zich kosteloos aanmelden via de website van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen: www.wza.nl/patienten/agenda.

© Nationale Zorggids