Normal_baby_bier

Ouders spelen een belangrijke rol in het voorkomen van alcohol en cannabisgebruik door jongeren. Mensen die dagelijks zwaar drinken of veel drinken in het weekend (meer dan 5 glazen per dag), of wel eens blowen, hebben vaker kinderen die veel drinken en cannabis uitproberen. Dat blijkt uit het proefschrift van Evelien Vermeulen-Smit van het Trimbos-instituut.

Regels van ouders blijken de belangrijkste voorspellers van minder alcoholgebruik door hun kinderen. Het onderzoek van Vermeulen-Smit laat zien dat niet zozeer het vaak drinken door ouders, maar vooral het overmatig drinken door ouders (wat overigens veel minder voorkomt) van invloed is op het alcoholgebruik van hun kind. Wanneer ouders niet of matig drinken (bijvoorbeeld 4-5 dagen per week 1-2 glazen) dan drinkt hun 15-jarige gemiddeld drie glazen alcohol per week. Leeftijdsgenoten met een vader die elke dag zwaar drinkt of met ouders die allebei veel drinken in het weekend (elk weekend meer dan vijf glazen per dag) drinken gemiddeld acht glazen per week.

Ook voor wat betreft cannabis hangen strenge regels van ouders duidelijk samen met een kleinere kans op cannabisgebruik door scholieren. Tien procent van de 12-16 jarigen heeft wel eens cannabis gebruikt, maar slechts twintig procent van hun ouders weet hiervan. Ondanks dat ouders vaak niet weten van het cannabisgebruik van hun kind, spelen zij een belangrijke rol. Ouders die zelf wel eens hebben geblowd hebben meer dan twee keer zo vaak een kind dat wel eens heeft geblowd, vergeleken met ouders die dit nooit hebben geprobeerd.

Het proefschrift van Vermeulen-Smit laat niet alleen zien dat ouders een belangrijke rol spelen in het voorkomen van alcohol en cannabisgebruik door hun kinderen, maar toont ook aan dat preventieprogramma’s gericht op het gezin effectief kunnen zijn in het uitstellen van zowel alcohol als cannabisgebruik door adolescenten. Vermeulen-Smit verdedigt haar proefschrift op 12 december  2014 aan de Universiteit Utrecht.

© Nationale Zorggids