Normal_kind_peuter

Kinderen gaan niet minder liegen wanneer er straf dreigt. Wel zijn ze gevoelig voor de wetenschap dat ze anderen kunnen kwetsen met hun leugens. Kinderen aan wie wordt uitgelegd dat hun gejok iemand anders verdrietig maakt, zouden meer geneigd zijn om leugens te vermijden. Dit blijkt uit een onderzoek aan de Canadese McGill Universiteit, zo meldt Nu.nl.

In een experiment werden meer dan driehonderd kinderen tussen de vier en acht jaar oud een minuut alleen gelaten in een kamer. De kinderen moesten op een stoel zitten met hun rug naar een tafel met speelgoed. De kinderen kregen de opdracht mee om niet achterom naar het speelgoed te kijken tijdens de afwezigheid van de onderzoeker. Ongeveer twee derde van hen keek toch om.

Vervolgens werd aan de kinderen gevraagd of ze wel of niet naar het speelgoed hadden gekeken. Een deel van de groep werd verteld dat ze 'in de problemen zouden komen' als ze hierover zouden liegen. Andere kinderen werd juist aangeraden om de waarheid te spreken, omdat de onderzoeker ongelukkig zou worden als de kinderen zouden liegen.

Uit de resultaten bleek dat de kinderen die 'problemen' zouden krijgen vaker logen dan de kinderen die dachten de onderzoeker te kwetsen met hun leugen. Hoofdonderzoeker Victoria Talwar denkt dat ouders en leraren hun voordeel kunnen doen met de uitkomsten van haar onderzoek. Kinderen zijn niet geneigd om de waarheid te vertellen als er wordt gedreigd met straf.

© Nationale Zorggids