Normal_geheugen__hersenen

In de Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel is vastgelegd welke behandeling en begeleiding wenselijk is voor de jaarlijks ongeveer 85.000 patiënten die hersenletsel oplopen door bijvoorbeeld een ongeval of klap tegen het hoofd. De zorgstandaard is ontwikkeld met hulp van twintig patiëntenverenigingen, beroepsorganisaties en landelijke zorgorganisaties. Vanaf januari wordt de zorgstandaard getest in vier zorgregio's. Dit meldt de Hersenstichting.

In de zorgregio’s Haaglanden, Midden-Brabant, Groningen/Drenthe en Overijssel wordt de zorgstandaard in de praktijk getest. In deze regio's wordt bekeken hoe de zorgverleners kunnen werken volgens de kwaliteitseisen van de zorgstandaard, waarbij het belang van de patiënt centraal staat. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de patiënten de zorg vaak ervaren als een doolhof, omdat er veel verschillende zorgverleners en organisaties betrokken zijn bij de zorg. Een patiënt met hersenletsel kan te maken krijgen met een neuroloog, revalidatiearts, huisarts, fysiotherapeut, psychotherapeut of wijkverpleegkundige. Tot nu toe is het aanbod van de verschillende hulpverleners niet goed op elkaar afgestemd of werd men onjuist verwezen. Met de zorgstandaard wil de Hersenstichting ervoor zorgen dat de patiënt de juiste zorg op het juiste moment en op de juiste plaats krijgt.

Naast de vier genoemde zorgregio’s kunnen nog vier andere regio’s een stimuleringssubsidie ontvangen om een kleiner project uit te werken. Zorgregio's kunnen hiervoor een aanvraag indienen bij de Hersenstichting. In 2015 worden de ervaringen met de zorgstandaard geëvalueerd in landelijke conferenties.

© Nationale Zorggids