Normal_vrouw_drinken

Het gelijktijdig behandelen van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en verslavingsproblemen geeft goede resultaten. Dat blijkt uit een onderzoek van Debora van Dam, die op 12 december promoveert aan de Universiteit van Amsterdam. Dit meldt Arkin.

PTSS is een angststoornis als gevolg van een ernstige traumatische gebeurtenis. Tot voor kort waren behandelaars terughoudend met het actief behandelen van PTSS bij patiënten met verslavingsproblematiek. Interventies waren vooral gericht op stabilisatie. Van Dam voerde het onderzoek uit bij patiënten van Jellinek, onderdeel van Arkin. Hieruit blijkt dat een geïntegreerde behandeling waarbij de PTSS actief wordt aangepakt, gecombineerd met een verslavings-behandeling, effectiever is dan de reguliere behandeling. Ook bij patiënten met complexe problemen kan een actieve PTSS behandeling goed aangeboden worden.

Ongeveer een kwart van de patiënten binnen de verslavingszorg heeft een diagnose voor PTSS. In slechts vijf procent van de gevallen geven patiënten dit spontaan aan, waardoor de klachten vaak niet bekend zijn bij de hulpverleners. Om dit te ondervangen ontwikkelde Van Dam een nieuwe screener in de vorm van een vragenlijst: de Jellinek PTSD screening questionnaire (J-PTSD). Met deze vragenlijst kunnen patiënten geïdentificeerd kunnen worden die een verhoogde kans hebben om te voldoen aan de diagnose PTSS.

© Nationale Zorggids