Normal_yoga

Het doen van yoga kan de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten verkleinen. Dit blijkt uit een studie die het Erasmus Universitair Medisch Centrum uitvoerde. De gegevens van 37 onderzoeken waaraan totaal 3000 mensen deelnamen werden onder de loep genomen. Dit meldt Gezondheidsplein.nl. 

De onderzoekers bekeken de gezondheidsverschillen tussen yoga-uitoefenaars en mensen die geen yoga deden. Het cholesterol gehalte van yoga-uitoefenaars bleek lager dan die van mensen die geen yoga doen. Hetzelfde gaat op voor de bloeddruk; deze is lager bij de yoga-ers. Zowel een hoog cholesterol als een hoge bloeddruk zijn risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Het doen van yoga kan dus de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten verkleinen. 
 
De onderzoekers van het Erasmus Universitair Medisch Centrum hebben geen verklaring voor de oorzaken van deze positieve effecten van yoga. Professor Myriam Hunink verwacht echter dat de kalmerende werking van yoga stress voorkomt of doet afnemen, met alle positieve effecten van dien. 
 
© Nationale Zorggids