Normal_ncrv

In 'NCRV 2Doc: Ver van Daan' onderzoekt hoofdpersoon Roderik Schaepman hoe zijn vader Daan manisch depressief werd en of hij de familiebanden, die sindsdien verstoord zijn, nog kan herstellen. Deze documentaire wordt vandaag (dinsdag 30 december) uitgezonden om 22.50 op NPO2 door de NCRV.

Met zijn onderzoek hoopt Schaepman ook meer te weten te komen over de betekenis van de ziekte van zijn vader voor zijn eigen leven. Een bipolaire stoornis is immers erfelijk. Sinds hij zelf vader is realiseert Roderik zich dat ook hij de kans loopt om, net als zijn vader, manisch depressief te worden.

'Ver van Daan' is een ontdekkingsreis met Roderik aan het stuur. De vertelling volgt de chronologie van Roderiks ontdekkingen. De inzichten die hij krijgt, geven telkens een nieuwe richting aan het verhaal. Gesprekken met familieleden worden afgewisseld met interviews met Roderik en observaties van Roderiks leven. Ze leiden naar antwoorden op twee vragen: is het Roderik gelukt de familie dichter bij elkaar te brengen door de ziekte van zijn vader bespreekbaar te maken? En welke inzichten brengt het onderzoek hem over zijn eigen leven?

'Ver van Daan' is een film van Rogier Timmermans en geproduceerd door Basalt Film. De uitzending van vanavond wordt herhaald op 31 december om 11.15 uur op NPO2.

© Nationale Zorggids