Normal_normal_help-rolstoel_duwen__bomen

Mantelzorgers die zorgen voor iemand met psychiatrische problemen of iemand met dementie voelen zich zwaarder belast dan andere mantelzorgers. Dat blijkt uit een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) dat binnenkort wordt besproken in de Amsterdamse gemeenteraad. Dat meldt het Parool.

Het onderzoek van de HvA richtte zich op de zogenoemde complexe mantelzorg, waarbij een mantelzorger taken uitvoert die ook professionele verpleegkundigen worden uitgevoerd. Dit zijn taken als wassen en aankleden, maar ook het toedienen van medicijnen en het verzorgen van wonden.

Van de mantelzorgers die complexe zorgtaken voor hun rekening nemen krijgt drie op de vier geen ondersteuning, zo blijkt uit het onderzoek. Een deel van hen heeft echter wel behoefte aan zogenoemde respijtzorg, het liefst aan huis. Dit is ondersteuning waarbij de zorg door de mantelzorgers tijdelijk wordt overgenomen door iemand anders. Mantelzorgers die iemand verzorgen met dementie hebben met name behoefte aan nachtelijke respijtzorg. Verzorgers van mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), een verstandelijke beperking of psychiatrische problemen zouden gebaat zijn met logeervoorzieningen voor degene die ze verzorgen.

© Nationale Zorggids