Logo_trimbos_instituut

De gevaarlijke xtc-pillen waarover in december alarm werd geslagen door het Trimbos-instituut, hebben in Nederland geen problemen veroorzaakt. Het Trimbos trok aan de bel nadat bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) een als xtc verkochte pil werd aangetroffen met de gevaarlijke stof PMMA erin. Dat meldt de Telegraaf.

De schildvormige pillen met het logo van Superman erop leidden in Engeland tot grote problemen: daar overleden  vier jongeren na het gebruik van deze xtc-pillen. Het Trimbos-instituut heeft sinds vorige maand geen meldingen meer gekregen over de Superman-pillen met PMMA. 'Het lijkt erop dat landelijk alarm slaan heeft gewerkt', aldus een woordvoerder.

Normaal gesproken zit in xtc de werkzame stof MDMA. Pillen die vervuild zijn met de stof PMMA zijn gevaarlijk omdat het effect van deze stof veel later optreedt. Hierdoor zijn gebruikers geneigd om meer van de drug te nemen dan het lichaam aankan. Uren na het innemen van de pil kunnen ernstige lichamelijke klachten optreden zoals een verhoogde hartslag en extreem hoge lichaamstemperatuur, wat kan leiden tot de dood. In de afgelopen jaren zijn in binnen- en buitenland meerdere mensen overleden na het gebruik van de vervuilde drugs.

© Nationale Zorggids