Normal_groep_therapie_psychische_hulp

De geestelijke gezondheidszorg zoals die in instellingen wordt geboden, neemt in omvang af. Dat blijkt uit de tweede meting van de Landelijke Monitor Intramurale GGZ, die wordt uitgevoerd door het Trimbos-instituut. Uit de monitorgegevens blijkt dat zowel de vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) gefinancierde zorg als de AWBZ-zorgcapaciteit tussen 2012 en 2013 is afgenomen. Dat meldt het Trimbos-instituut.

Landelijke partijen hebben afgesproken om de Zvw- en AWBZ-gefinancierde intramurale capaciteit in de komende jaren voor een aanzienlijk deel af te bouwen en te vervangen door ambulante zorg. Deze intramurale afbouw wordt sinds 2013 gevolgd met de Landelijke Monitor Intramurale GGZ. In 2014 werd de tweede meting van deze monitor met cijfers over 2013 voltooid. Aan deze tweede meting namen 66 ggz-instellingen deel. Deze 66 instellingen verzorgden tezamen 78 procent van de intramurale capaciteit in 2013.

Uit vergelijking van de cijfers van de tweede meting met die van de eerste blijkt dat de intramurale ggz-capaciteit van de deelnemende instellingen daalde. De omvang van de Zvw-gefinancierde intramurale capaciteit daalde met zeven procent het meest. Het aantal plaatsen voor voortgezet verblijf daalde met vier procent en het aantal beschermd wonen plaatsen bleef stabiel. Deze ontwikkelingen sluiten aan bij de trends die bij de eerste meting van de monitor werden gesignaleerd.

Het is nog niet duidelijk in hoeverre de de afbouw van het aantal bedden in de intramurale zorg zal worden opgevangen door uitbreiding en intensivering van de ambulante zorg. Vervolgmetingen moeten daar meer zicht op bieden.

© Nationale Zorggids