Normal_blokjes

Een behandeling bij de psycholoog wordt straks niet meer vergoed omdat sommige cliënten niet in een hokje passen. Dat is de vrees die is ontstaan bij psychologen, psychiaters en patiënten naar aanleiding van een advies van het Zorginstituut Nederland aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Dat meldt het Nederlands Instituut van Psychologe (NIP).

Het Zorginstituut stuurde deze maand een advies aan de minister om de behandeling van patiënten met de classificatie 'anders gespecificeerd' niet meer te vergoeden vanuit het basispakket. Volgens het NIP gaat het om een grote groep van tenminste 100.000 patiënten, die door bijvoorbeeld een combinatie van meerdere stoornissen niet in één hokje passen. In bijna de helft van de gevallen gaat het om patiënten met een persoonlijkheidsstoornis, die voor hun herstel en functioneren afhankelijk zijn van een behandeling in de gespecialiseerde ggz. Zij kunnen niet zonder deze zorg en hebben vaak ook niet de middelen om deze zelf te betalen.

Koepelverenigingen van patiënten en zorgverleners in de ggz doen in een brief een dringend verzoek aan minister Schippers om het advies van het Zorginstituut naast zich neer te leggen. Zij vinden dat niet de classificatie uit de DSM het criterium moet zijn voor de vergoeding van zorg bij psychische stoornissen, maar de lijdensdruk en het maatschappelijk functioneren van patiënten. 'Deze ongelijke behandeling van de ggz ten opzichte van de somatische zorg mist niet alleen iedere grond, ze werkt stigmatiserend voor patiënten die zorg nodig hebben maar niet krijgen', zo schrijven de veldpartijen. De brief is ondertekend door onder meer het Landelijk Platform GGz, GGZ Nederland, NIP en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

© Nationale Zorggids