Normal_jongere

De regering maakt een miljoen euro vrij voor wetenschappelijk onderzoek naar het terugdringen van het aantal gevallen van zelfdoding in Nederland. Een voorstel van de SGP om meer aandacht te besteden aan het groeidende aantal zelfmoorden kreeg een brede steun van zowel de regerende partijen als de oppositie. Dat meldt de NOS.

In 2013 maakten 1854 mensen in Nederland een einde aan hun leven. Dit cijfer was niet eerder zo hoog. Jaarlijks worden er zo'n 100.000 pogingen tot zelfdoding gedaan. Suïcide is doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren tussen de 20 en 25 jaar.  Volgens SGP-leider Kees van der Staaij is er te weinig aandacht voor zelfdoding als maatschappelijk probleem. 'De maatschappelijke impact is enorm, maar het wordt te weinig als maatschappelijk probleem erkend.'

Het geld wordt beschikbaar gesteld voor het preventieprogramma van ZonMW. Hierin wordt onderzoek gedaan naar mogelijke risico-indicatoren voor zelfdoding: op basis van bloedonderzoek, MRI-scans, EEG's en genetisch onderzoek wordt onderzocht of een (poging tot) suïcide te voorspellen is. Verder wordt er gekeken naar nieuwe behandelmethoden en een betere registratie van het aantal pogingen tot zelfdoding.

© Nationale Zorggids