Logo_umcu_umc_utrecht_logo

Schizofrenie is soms al jaren voor de eerste psychose zichtbaar. Uit een onderzoek gecoördineerd door het UMC Utrecht blijkt dat een kwart van de onderzochte patiënten met een bepaalde genetische afwijking schizofrenie krijgt. Deze patiënten krijgen namelijk al vanaf het achtste levensjaar te maken met een daling van het IQ. Dat meldt het UMC Utrecht. 

De patiënten die onderzocht zijn hebben een genetische afwijking waarbij een stuk DNA van chromosoom 22 ontbreekt. De onderzoekers hebben IQ-gegevens van meer dan 800 kinderen vanaf acht jaar verzameld. Kinderen met de grootste daling van het IQ liepen het meeste risico om later in hun leven schizofrenie of aanverwante psychotische stoornissen te krijgen. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen met een fikse daling van het IQ 50 procent kans hebben op het ontwikkelen van een psychose. Bij kinderen waar deze IQ-daling niet zichtbaar is, is de kans 25 procent op het ontwikkelen van een psychose.

Schizofrenie is vooralsnog pas zichtbaar bij de eerste psychose, ongeveer tussen het 15e en 30e levensjaar. “Uit het onderzoek blijkt dat de eerste psychose feitelijk een laat symptoom is van de ziekte”, zeggen de onderzoekers van het UMC Utrecht. “Jaren voorafgaand aan de eerste psychose is de ziekte al actief, dat blijkt uit de cognitieve achteruitgang. Het wijst eens te meer op het negatieve effect van schizofrenie op het denkvermogen. Dat krijgt vaak minder aandacht dan de psychoses.”

Niet ieder mens waarbij een stukje DNA van chromosoom 22 ontbreekt, krijgt psychische klachten. Het UMC Utrecht onderzoek waarom de één wel en de ander geen klachten krijgt. 

© Nationale Zorggids