Normal_guantanamo_bay_david_hicks_cell__reading_room_inset_isoleercel_cel_politie_gevangenis_wiki_-c_

Asielzoekers die in gevangenschap wachten op uitzetting naar hun land van herkomst ervaren vaak lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen. De vreemdelingen moeten niet in een isoleercel opgesloten worden, want dat is schadelijk. Dat staat in een rapport van Amnesty International, Dokters van de Wereld en Stichting LOS, melden de NOS en De Telegraaf. 

Elk jaar worden duizenden asielzoekers opgesloten, omdat ze Nederland niet uit of juist niet in mogen. Honderden belanden zelfs in een isoleercel. “Zo’n isoleercel kan grote gevolgen hebben. Het kan leiden tot een toename van suïcide-neigingen, hallucinaties, chronische depressies en woedeaanvallen”, zegt Annemarie Busser van Amnesty International.

In de eerste tien maanden van 2014 zaten 379 vreemdelingen in een isolatiecel. De opstellers van het rapport vinden dat teveel. Het gebruik van een isolatiecel als disciplinaire straf moeten worden geschrapt uit de wet, vinden zij. Busser: “Mensen in vreemdelingenbewaring zijn vaak al ernstig beschadigd. Door detentie wordt dat nog erger. Zeker in combinatie met onzekerheid over de toekomst en dreiging tot uitzetting.”

Problemen rond het plaatsen van vreemdelingen in isoleercellen spelen al langer. Ruim twee jaar geleden drong de Inspectie voor de Gezondheidszorg er op aan om geen psychiatrische patiënten in isoleercellen te plaatsen. Aanstaande donderdag praat de Tweede Kamer met staatssecretaris Teeven over dit onderwerp.

© Nationale Zorggids