Normal_asbest_bouw_kanker_arend_jan_nbg

(Novum) - De kans is groot dat vezels van oude, asbesthoudende daken in woningen terecht zijn gekomen omdat ze door bewoners onder hun schoenen mee naar binnen zijn genomen. Asbestvezels zijn zeer schadelijk voor de gezondheid en kunnen ernstige ziektes veroorzaken. Het is noodzakelijk dat er snel onderzoek wordt gedaan naar de verspreiding van asbeststof en -vezels op percelen waar gebouwen staan met asbestdaken. Dat zijn vaak boerenerven.

Dat stellen twee onderzoeksbureaus die in opdracht van de provincies Overijssel en Gelderland onderzoek hebben gedaan naar de veiligheid van oude asbestdaken. In Gelderland en Overijssel is vroeger veel asbest gebruikt omdat in deze provincies de grote asbestfabrieken stonden. Vanaf dit jaar zijn de provincies grotendeels verantwoordelijk voor zaken die met asbest te maken hebben. Gedeputeerde Staten van beide provincies besluiten binnen enkele weken over de consequenties van het asbestonderzoek.

De onderzoekers bekeken twintig asbestdaken zonder dakgoot in de twee provincies. Ze raden dringend aan om nu ook de bodem onder daken met dakgoot onder de loep te nemen. Ook afwateringssloten en stallen moeten onderzocht worden op gezondheidsrisico's. Omdat de meeste mensen schrikken van het aantreffen van deels onzichtbaar asbest, moeten de overheden voor goede informatie zorgen.

De onderzoekers berekenen dat 45 procent van de onderzochte locaties onmiddellijk gesaneerd moet worden omdat het risico volgens de geldende regels onaanvaardbaar is. Zij denken dat er in heel Nederland ruim 100.000 spoedeisende locaties zijn.

Daken dekken met asbest is allang verboden. Er zijn in Nederland nog ongeveer 600.000 asbestdaken, die door verwering steeds meer vezels loslaten. Deze week werd bekend dat asbestdaken in 2024 definitief verdwenen moeten zijn.

© Nationale Zorggids