Normal_vader_kind_baby_peuter_gezin_familie

Niet alleen moeders, maar ook vaders kunnen een postnatale depressie krijgen. Een depressie van de vader heeft hetzelfde effect op een peuter als een depressie van de moeder, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Om die reden zouden zowel moeders als vaders gescreend en behandeld moeten worden voor postnatale depressie. Probleemgedrag bij kinderen kan zo wellicht voorkomen worden. Dit meldt vakbladvroeg.nl.

Uit de studie van Sheenan Fisher, onderzoekster van de Northwestern University, blijkt dat zowel bij vaders als bij moeders postnatale depressie kan voorkomen. Fisher verzamelde voor haar studie gegevens van bijna 200 koppels met 3-jarige kinderen. De koppels vulden onafhankelijk van elkaar vragenlijsten in over ouderlijke depressie, de relatie met hun partner en het internaliserende en externaliserende gedrag van het kind. De studie van Fisher laat zien hoe belangrijk de stemming van de ouders is, zowel de vader als de moeder, in de periode na de bevalling.

Voor de peuter maakt het niet uit of de vader of de moeder een depressie heeft. In beide gevallen is het effect even groot. Het kind loopt een groter risico om probleemgedrag te ontwikkelen zoals slaan, liegen, angst en verdriet. Volgens Fisher hebben emoties van de vader net zo goed invloed op de kinderen. Om die reden moeten beide jonge ouders gescreend en behandeld worden voor postnatale depressie. Vroege interventie is zowel bij moeders als bij vaders noodzakelijk om probleemgedrag van kinderen te voorkomen, bepleit Fisher. "Als we ouders met depressieve klachten eerder signaleren en hen behandelen, dan worden de kinderen niet te lang blootgesteld aan de symptomen en minder beïnvloed door het depressieve gedrag van de ouder,” aldus Fisher.

© Nationale Zorggids