Logo_ggz_logo

De Erkenningscommissie Langdurige GGZ heeft vijf interventies erkend. Twee daarvan zijn erkend op het niveau van ‘goede aanwijzingen voor effectiviteit’. Het betreft de interventies Community Reinforcement Approach (CRA) en Liberman Module Omgaan met antipsychotische medicatie. Het erkenningstraject moet bijdragen aan de kwaliteitsverbetering van de langdurige ggz. Dit meldt het Trimbos Instituut. 

Een onafhankelijke Erkenningscommissie van deskundigen uit wetenschap, praktijk en beleid beoordeelt de interventies. Naast de twee erkenningen op het niveau van ‘goede aanwijzingen voor effectiviteit’, zijn er drie erkend op het niveau ‘goed onderbouwd’, te weten: Illness Management and Recovery (IMR), Wellness Recovery Action Plan (WRAP) en Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen (SRH). De commissie kan een interventie op vier niveaus erkennen. De erkenning op het hoogste niveau ‘sterke aanwijzing voor effectiviteit’ wordt gegeven als er een sterk effectonderzoek heeft plaatsgevonden, ook in de Nederlandse context.

Doel van het erkenningstraject is het bevorderen van de kwaliteitsontwikkeling. Het traject moet professionals in het werkveld een duidelijk overzicht geven van de bestaande interventies en hen stimuleren meer gebruik te maken van goed onderbouwde en effectieve interventies. 

© Nationale Zorggids