Normal_psychische_hoofdpijn_falen_verdrietig

Mensen met psychische aandoeningen hebben tweemaal zoveel kans op vroegtijdig overlijden dan gezonde mensen. In levensverwachting scheelt dat ongeveer 10 jaar. Dit meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Onderzoekers van Emory University in Atlanta bekeken, onder leiding van Elizabeth Reisinger Walker, intotaal 203 studies uit 29 landen in zes continenten, waarin het verband tussen psychische stoornissen en mortaliteit werd onderzocht. Op basis van deze meta-analyse schatten de onderzoekers dat 14,3 procent van de sterfgevallen wereldwijd toe te schrijven is aan psychische aandoeningen. Dat zijn circa acht miljoen doden per jaar.

De studies toonden aan dat de sterfte significant hoger was bij mensen met psychische stoornissen dan bij de bevolking zonder psychische stoornissen. Een totaal van 67,3 procent van de sterfgevallen onder mensen met psychische stoornissen waren te wijten aan natuurlijke oorzaken, 17,5 procent aan onnatuurlijke oorzaken en de het overige deel aan andere of onbekende oorzaken.

De onderzoekers concludeerden dat mensen met psychische aandoeningen een hoger risico op vroegtijdig overlijden hebben. Zij pleiten er daarom voor om hier aandacht aan te schenken. “Voornamelijk het hoge aantal sterfgevallen door onnatuurlijke doodsoorzaken vereist meer inspanningen”, aldus de onderzoekers.

© Nationale Media