Normal_edith_schippers_4

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft met betrokken organisaties gesproken over de toename van het aantal verwarde mensen in Nederland. De organisaties geven bijna allemaal aan dat zij zich zorgen maken over de toename, maar dat zij het moeilijk vinden om de oorzaak te achterhalen. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer, meldt de NOS. 

Het gaat om het ministerie van Veiligheid en Justitie, GGZ Nederland, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Federatie Opvang en de organisatie voor schuldhulpverlening. De minister sprak met deze organisaties naar aanleiding van een aantal recente ernstige incidenten met verwarde mensen. Volgens haar hebben deze incidenten een significante impact op de samenleving. “Mogelijk spelen de onrust in de wereld, de economische crisis, de aandacht in de media of onzekerheden over veranderingen in de langdurige zorg een rol”, schrijft ze.

Schippers gaat nog geen maatregelen nemen, maar wil wel dat er iets wordt gedaan met de signalen die haar bereiken. In samenwerking met de minister van Veiligheid en Justitie wil ze “de gehele zorgketen rondom verwarde mensen in kaart brengen om verbetervoorstellen aan te dragen”. De minister schrijft dat ze nog geen causaal verband ziet met het feit dat psychiatrische patiënten vaker thuis dan in een instelling herstellen, maar toekomstig onderzoek kan meer duidelijk geven over de effecten van de zogeheten ambulantisering in de GGZ.

© Nationale Zorggids