Normal_download__2_

Door de overheveling van de financiële verantwoording van de GGZ naar gemeenten dreigt een ware bureaucratische nachtmerrie te ontstaan. "We krijgen te maken met 30.000 nieuwe zorgproducten," zo waarschuwt Stephan Valk, voorzitter van de grootste GGZ-aanbieder in het land, de Parnassia Groep. Dit meldt Gemeente.nu naar aanleiding van een interview in Zorgvisie. 

Valk luidt de noodklok. Volgens hem zijn gemeenten allemaal een eigen systeem aan het bouwen omdat een eenduidige set van criteria ontbreekt. "Er is geen eenduidige set van criteria over welke informatie zorgaanbieders aan gemeenten moeten leveren en waaraan de contracten moeten voldoen." De gemeenten regelen daardoor de verantwoording die de zorgverleners af moeten leggen elk op een andere manier. Daardoor krijgt de GGZ te maken met 30.000 nieuwe zorgproducten. Dit komt omdat gemeenten dezelfde diensten net iets anders definiëren. Een bureaucratische nachtmerrie, zo noemt Valk het proces. Niet alleen dreigen hierdoor de administratieve lasten van de GGZ te exploderen, maar het kost ook handen vol met geld. Valk: "Wij zijn jaarlijks tien miljoen euro extra kwijt aan dit verantwoordingscircus. Dat geld moet worden besteed aan zorg."
 
Valk pleit er dan ook voor dat er een simpeler systeem ingevoerd wordt. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zou hier al aan werken. De vereniging is bezig met het ontwikkelen van een plan waarin gemeenten vier modellen van verantwoording worden geboden, waarvan ze één moeten kiezen. Volgens Valk is dit systeem echter te vrijblijvend. Het probleem ligt daarnaast niet alleen bij de gemeenten, zo vindt de directeur van de Parnassia Groep. Ook de politiek werkt de bureaucratische nachtmerrie in de hand. Zij willen immers dat alle zorg op individueel niveau tot op de detail verantwoord moet worden. "Als de GGZ die vrijheid zou krijgen, dan zouden we honderden miljoenen euro's minder aan administratieve lasten kwijt zijn en aan zorg kunnen besteden. Natuurlijk moeten we ons verantwoorden, maar zoals het nu gaat is echt van de gekke. Dit is niet effectief."
 
© Nationale Zorggids