Normal_normal_meditatie_lotus_mindfulness

Mindfulness-meditatie, waarin mensen leren om afstand te nemen van negatieve gedachten, kan net zo goed helpen tegen terugkerende depressie als medicijnen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Oxford. Het kan volgens hen een goed alternatief zijn tegen vele antidepressiva die jaarlijks over de toonbank rollen, meldt Trouw. 

De Britse wetenschappers bestudeerden gedurende twee jaar 212 mensen die antidepressiva slikten en 212 mensen die deden aan mindfulness-meditatie in groepsverband. Uit het onderzoek bleek dat er nauwelijks verschillen waren tussen beide groepen. Van de mensen die antidepressiva slikten had 47 procent een terugval en bij de mindfulnessgroep 44 procent.

De laatste tien jaar is het gebruik van antidepressiva flink gestegen. Volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen gebruikten in Nederland 1,1 miljoen mensen medicijnen tegen depressie. “De resultaten van het onderzoek suggereren dat er een nieuwe keuze is voor de miljoenen mensen die aan langdurige depressie lijden”, zegt onderzoek Willem Kuyken van de Oxford University. 

© Nationale Zorggids