Logo_universiteit_utrecht_logo_smal

Een derde van de psychiatrische patiënten met chronische lichamelijke aandoeningen, wordt binnen zes maanden na ontslag uit een psychiatrisch ziekenhuis opnieuw opgenomen. Het risico op zo’n snelle heropname is in te schatten door kenmerken van de patiënt te combineren met het ziektebeeld en met informatie van de patiënt en de zorgverleners over het geneesmiddelengebruik. Dit blijkt uit het promotieonderzoek waar Heshu Abdullah-Koolmees woensdag 29 april op promoveert aan de Universiteit Utrecht. 

Ongeveer twee derde van de psychiatrische patiënten heeft ook chronische lichamelijke aandoeningen. Apotheker Heshu Abdullah-Koolmees onderzocht de continuïteit van het geneesmiddelengebruik door deze patiënten. Ze ontwikkelde onder meer korte vragenlijsten over de medicatie, die de patiënt, de verpleegkundige en de arts vlak voor het ontslag uit het psychiatrisch ziekenhuis invulden. De antwoorden op deze vragen combineerde ze met feitelijke gegevens over de patiënt en het complete ziektebeeld en rekende ze om naar een score. Van de groep patiënten met de hoogste score bleek 62 procent binnen zes maanden opnieuw opgenomen te zijn.

“Mijn onderzoek laat zien dat je met een eenvoudig toepasbare tool goede aanwijzingen kunt krijgen om het risico op heropname te herkennen”, licht Abdullah-Koolmees toe. “De volgende stap is te onderzoeken wat deze patiënten, gezien het verhoogde risico door discontinuïteit van medicatie, nodig hebben om heropname te voorkomen. Heropname is voor de patiënt een ingrijpende ervaring en leidt tot extra kosten. De meeste heropnames vinden bovendien al binnen één of twee maanden na het ontslag plaats.” 

© Nationale Zorggids