Logo_image001
De campagne 'Niemand is zijn Stoornis' van GGZ Friesland, die zich richt op het wegnemen van vooroordelen over mensen met psychische problematiek, heeft de Galjaardprijs 2015 gewonnen. Juryvoorzitter Guido Rijnja over de campagne: "Alles draait uiteindelijk om knetterhard contact. En wie authentiek communiceert, heeft een verhaal dat wordt doorverteld. En dat kan alleen maar als het aansluit op de werkelijkheid." Dit meldt GGZ Friesland. 
 
Naast de vakprijs, die door de jury werd uitgereikt, won de campagne van GGZ Friesland ook de publieksprijs. GGZ Friesland werd als enige kandidaat uit Friesland voorgedragen door de selectiecommissie: "We vinden het inspirerend om te zien dat deze zorginstelling verder durft te gaan dan alleen het uitvoeren van haar primaire taak om patiënten te helpen. GGZ Friesland gaat -als regionale speler- de uitdaging aan om te werken aan de publieke opinie."
 
Onvoorspelbaar, onbekwaam en onaantrekkelijk. Dat zijn de meest voorkomende en hardnekkigste vooroordelen over mensen met een psychiatrische aandoening. Destigmatisering, het wegnemen van vooroordelen over mensen met psychische problematiek, is een onderwerp dat erg belangrijk voor het verlagen van drempels om hulp te zoeken bij psychische problemen. Louwra Weisfelt, manager Marketing & Communicatie van GGZ Friesland: "De campagne 'Niemand is zijn stoornis' is opgezet in co-creatie met patiënten, familie, medewerkers en belanghebbenden. Storytelling staat centraal in alle middelen van de campagne; onze doelgroep brengt zelf de boodschap over. Door geen gebruik te maken van een reclamebureau of andere externe partijen, is een campagne opgezet die met een laag budget de boodschap effectief overbrengt."
 
Een ander onderdeel van de campagne is de Publieksacademie, die GGZ Friesland samen met de Leeuwarder Courant organiseert. Tijdens iedere lezing van de Publieksacademie komen specialisten en ervaringsdeskundigen aan het woord over thema's als schizofrenie, ADHD of complexe rouw. De volgende Publieksacademie heeft het thema 'Als er geen uitweg meer lijkt te zijn' en vindt plaats op dinsdagavond 19 mei.
 
© Nationale Zorggids