Logo_logo
De Nationale Eenzaamheid Prijs staat dit jaar in het teken van de woning en woonomgeving. De initiatiefnemers roepen mensen op om goede en inspirerende voorbeelden van activiteiten die eenzaamheid verminderen of voorkomen kenbaar te maken. "Daarbij staat dit jaar de fysieke, tastbare woonomgeving centraal. Denk aan woningen, wooncomplexen, het ontwerp van de openbare ruimte en gebiedsontwikkeling," aldus Arie Ouwerkerk, directeur van Coalitie Erbij, zo meldt deze organisatie.
 

"Woningen, de woonomgeving en de inrichting van de openbare ruimte kunnen van grote invloed zijn op gevoelens van eenzaamheid", aldus Arie Ouwerkerk. "Eenzaamheid is een maatschappelijk probleem dat voortdurend onder de aandacht moet worden gebracht. Er zijn veel factoren die de kans op eenzaamheid vergroten: een hoge leeftijd, beperkingen, ziektes, schulden, verslaving of etnische achtergrond. Eenzaamheid op haar beurt, vergroot weer de kansen op gezondheidsproblemen. Daarom roepen we mensen op ons te vertellen hoe zij eenzaamheid tegengaan. Daarbij staat dit jaar de fysieke, tastbare woonomgeving centraal. Denk aan woningen, wooncomplexen, het ontwerp van de openbare ruimte en gebiedsontwikkeling."

Er wonen meer eenzame mensen in wijken, buurten of dorpen dan vaak wordt gedacht. Gelukkig zijn er veel initiatieven van bewoners, bewonersgroepen, organisaties, bedrijven en overheden die er (mede) op gericht zijn eenzaamheid te voorkomen of verminderen. Al deze initiatieven komen in aanmerking om de Nationale Eenzaamheid Prijs 2015 te winnen. Iedereen kan een activiteit indienen voor de Nationale Eenzaamheid Prijs: individuele burgers, groepen burgers, vrijwilligersorganisaties, non-profit-organisaties, for-profitorganisaties en overheden.

Activiteiten kunnen hier worden ingediend tot 16 augustus 2015. De Nationale Eenzaamheid Prijs wordt uitgereikt door staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) op 24 september 2015 op het openingscongres van de Week tegen Eenzaamheid (24 september t/m 3 oktober 2015).

© Nationale Zorggids