Normal_sigaret_roken

Rokers die zonder problemen kunnen stoppen met roken, zijn in veel gevallen al te herkennen op hersenscans. Het succes komt waarschijnlijk door de bedrading van hun hersens. Dat blijkt uit een onderzoek van de Duke University in Amerika, meldt NU.nl.

De Amerikaanse onderzoekers maakten hersenscans van 85 respondenten, die een maand later een poging gingen wagen om te stoppen met roken. 44 respondenten lukte het om te stoppen met roken. De scans van deze personen hadden een belangrijke overeenkomst in de bedrading van hun hersens. De activiteit van de insula, het deel waarin verslavingen ontstaan, bleek namelijk beter afgestemd op de somatosensorische cortex, waarin handbewegingen en tastzin worden aangestuurd.

"Simpel gezegd stuurt de insula boodschappen naar andere delen van het brein die vervolgens de beslissing nemen om wel of niet een sigaret op te steken", zegt hoofdonderzoeker Meredith Addicott. Volgens de onderzoeker kunnen deze bevindingen leiden tot een nieuwe behandeling voor de mensen die willen stoppen met roken. "Misschien kunnen we de hersenactiviteit van rokers op die manier meer laten lijken op de activiteit van mensen die succesvol zijn gestopt."

© Nationale Zorggids