Normal_apotheek__2_

Geef apothekers de ruimte om een genetische test in te zetten voor mensen met een Ernstige Psychiatrische Aandoening (EPA). Zo'n test voorkomt opnames en bijwerkingen, zoals agressie. Dat stelt apothekersorganisatie KNMP in een brief aan de Tweede Kamer. Dat meldt het KNMP.

Bij één op de tien patiënten worden medicijnen niet naar behoren afgebroken. Hierdoor ontstaan te hoge bloedspiegels en een verhoogd risico op bijwerkingen. Een juiste dosering van het geneesmiddel is van levensbelang voor deze patiëntengroep, aldus de koepelorganisatie. Dat geldt vooral voor antipsychotica en antidepressiva (SSRI's). 

De apotheker begeleidt dit proces. Een gentest bekort de tijd om een patiënt goed in te stellen met zo'n zes weken. Dat vermindert het risico op ernstige complicaties. Het is daarom belangrijk dat er een vergoeding komt voor een farmacogenetische test voor deze patiëntengroep wanneer de apotheker die aanvraagt. 

De apothekersorganisatie vraagt daarnaast meer bevoegdheden voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om op te treden bij geneesmiddeltekorten. Geneesmiddeltekorten leveren in de praktijk veel problemen op die leiden tot schade aan (het vertrouwen van) juist kwetsbare psychiatrische patiënten. Voor hen is het extra belastend wanneer hun vertrouwde geneesmiddel niet beschikbaar is. Daarnaast zijn zij aangewezen op een vervangend middel, dat anders van vorm of kleur is dan zij gewend zijn.

Continuïteit van zorg is van cruciaal belang voor psychiatrisch patiënten. Daarom moeten zij voor hun farmaceutische zorg ook terecht kunnen bij een vaste apotheek. Polisvoorwaarden, die deze patiënten dwingen hun medicatie te betrekken bij een andere dan hun vertrouwde apotheek, zijn dan ook onwenselijk. 

© Nationale Zorggids