Logo_verward

(Novum) - Politie, Openbaar Ministerie en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) falen bij de inschatting van het gevaar dat verwarde mensen kunnen vormen voor de samenleving. Deze situatie moet zo snel mogelijk worden verbeterd.

De commissie-Hoekstra noemt dit de belangrijkste conclusie van het onderzoek naar wat er is misgegaan rond Bart van U. Hij wordt verdacht van het doden van oud-minister Els Borst (81) en zijn eigen zus.

De commissie-Hoekstra wil dat er een tijdelijke wettelijke maatregel komt voor de aanpak van mensen met psychische problemen, die daardoor een gevaar vormen. Er wordt nu al wetgeving hiervoor voorbereid, maar die treedt naar verwachting pas op zijn vroegst in 2018 in werking. Daarom is er nu een tijdelijke oplossing nodig, concludeert Hoekstra.

Hij roept de verantwoordelijke ministers (Veiligheid en Justitie, Volksgezondheid en Welzijn en Sport) op om de officier van justitie een sleutelrol te geven als het gaat om gedwongen opname van mogelijk gevaarlijke mensen. Deze officier van justitie moet zorgen voor een zorgvuldige en volledige dossiervorming. Ook moet hij goede een informatievoorziening regelen bij het Openbaar Ministerie en de politie.
Het rapport wordt donderdag aangeboden aan de topman van het Openbaar Ministerie, Herman Bolhaar. De top van het OM gaf in februari opdracht tot dit onderzoek.

Van U. zit sinds 12 januari vast voor het doden van zijn zus in Rotterdam. Inmiddels is door een DNA-spoor gebleken dat hij mogelijk ook te maken heeft met de gewelddadige dood van Borst in februari vorig jaar. Het OM heeft eerder laten weten dat Van U. tegen de zin van het OM nooit is behandeld voor waandenkbeelden. Hoewel hij eerder in contact kwam met justitie werd ook geen DNA-materiaal bij hem afgenomen.