Normal_tweede_kamer_politiek

(Novum) - De Tweede Kamer praat volgende week met de commissie-Hoekstra. De commissie concludeerde onder meer dat het OM ernstig tekort schoot in de kwestie rond Bart van U., de man die wordt verdacht van het doden van oud-minister Els Borst en van zijn eigen zus.

Maandagmiddag willen de Kamerleden een toelichting van de onderzoekscommissie. Daarna volgt een hoorzitting met de bazen van het OM, politie en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), de organisaties die moeten inschatten of verwarde mensen een gevaar voor de samenleving kunnen zijn. Later die week volgt dan een debat met verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie).

"Dit mag niet meer gebeuren.'' Dat zegt korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie in reactie op het rapport. "Daarom is het ook zo belangrijk dat we met zijn allen een verbeterslag maken. Deze zaak maakt pijnlijk duidelijk dat het ook in ons strak gereguleerde land mogelijk is dat signalen worden gemist en fouten worden gemaakt. Deze fouten hebben een grote impact op de samenleving, maar vooral op de families die een geliefde moeten missen. Daar moet ook onze eerste aandacht liggen. Het moet verschrikkelijk zijn om dit alles te moeten meemaken.''