Normal_depressie_ongelukkig_verdrietig

Allochtone patiënten hebben meer last van angst en depressieve gevoelens dan autochtonen. Dat concludeert Gerlinde Haverkamp van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam, meldt De Telegraaf.

Volgens haar onderzoek hebben allochtone patiënten twee tot drie keer meer kans om vroegtijdig te overlijden aan een chronische somatische aandoening dan mensen zonder psychische klachten. Dit geldt vooral voor Marokkaanse en Turkse patiënten van de eerste generatie. Zij zijn extra gevoelig voor angst en somberheid.

Haverkamp voerde het onderzoek uit onder 904 patiënten van Nederlandse, Marokkaanse, Turkse, Indonesische en Surinaamse afkomst. 54 procent van de autochtone patiënten heeft last van angst en somberheid, tegenover 66 procent van de allochtone patiënten.

Haverkamp vindt het van groot belang dat artsen zich hiervan bewust zijn. “Stress en depressie zijn risicofactoren voor het verloop van alle chronische aandoeningen. Patiënten die last hebben van psychische problemen worden niet alleen vaker opgenomen, behandelingen slaan bovendien minder goed aan. Hierdoor hebben ze meer kans om vroegtijdig te overlijden", aldus Haverkamp. Zij vermoedt dat discriminatie en een taalbarrière de oorzaak van de problemen zijn.  

© Nationale Zorggids